• Groep 4: Energiescans en presentatie

  (98 stemmen)

  Wij hebben met veel plezier aan dit project gewerkt en zijn tot de conclusie gekomen dat de meeste bedrijven in Eindhoven duurzamer moeten worden. We delen onze bevindingen met u op deze pagina. De artikelen staan hier in kopjes, maar u kunt ze ook onderaan de pagina downloaden als Word-Document zodat het wat overzichtelijker lezen is. Wij hopen dat onze boodschop en die van de mede-leerlingen aankomt bij de gemeente zodat de regio Eindhoven in de toekomst duurzamer wordt.

  klik voor details
  /upload/804.20102011047.jpg
  klik voor details
   
 • Duurzaamheidsonderzoek Q-Energy

  Q-Energy is een bedrijf dat zich bezighoudt met het adviseren over duurzaamheid en het onderhouden van het apparatuur. Zo levert het bedrijf bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneboilers en verzorgt het deze producten op de juiste manier, zodat ze langer meekunnen. Q-Energy investeert veel in duurzaamheid en is daar ook heel actief mee bezig. Q-Energy is een voorbeeld voor andere bedrijven.

   

  Wat doet het bedrijf al goed?

  Het bedrijf is natuurlijk heel duurzaam bezig en dat is ook terug te zien in het pand.

   

  Het bedrijf heeft een zonneboiler  die voor bijna al het warm water in het pand zorgt. Als de zonneboiler de benodigde temperatuur niet haalt wordt er een ondersteunend verwarmingselement ingeschakeld. De verwarming wordt daarna geregeld door 2 HR ketels met een zeer hoog rendement.

  Hierdoor bespaart het bedrijf een hoop energie en geld.

   

  Om zo veel mogelijk energie te gebruiken wordt uit de afvoerlucht de warmte gehaald door middel van een warmtewiel. Hierbij wordt de warmte van de afvoerlucht overgedragen samen met het vocht aan de toevoerlucht. Door dit systeem gaat er nauwelijks warmte verloren.

  De ruiten zijn gemaakt van reflectieglas waardoor tien keer zo veel zonlicht wordt tegengehouden met als gevolg dat het in de zomer aangenaam koel is. De airco hoeft zo dus minder hard te werken.

   

  Tevens zijn alle ramen voorzien van speciaal isolatieglas. Ook de muren en het dak zijn optimaal geïsoleerd.

  Er zijn ook nog zonnecellen aanwezig die voor elektriciteit zorgen op een heel duurzame manier.

  In sommige ruimtes wordt het licht bediend met bewegingssensors zodat er geen kans bestaat dat het licht onnodig aan is. In de andere ruimtes wordt de verlichting bediend met een tijdsysteem; buiten werktijd valt het licht uit en enkele werknemers en de werkgever kunnen het systeem ook thuis of op zakenreis bedienen.  Het licht staat op deze manier nooit onnodig aan. Alle lampen zijn HF (High Frequention) waardoor de energiebesparing kan oplopen tot wel 50%.

   

  Het bedrijf maakt gebruik van een gebouwautomatiseringssysteem, dit is een centraal –communicaties-systeem waarmee je gemakkelijk op de computer de elektriciteit kunt controleren en beheersen. Dat kan dus ook met het licht zoals hierboven al beschreven staat.

   

  Er wordt zo min mogelijk geprint; het meeste gaat digitaal. Als er wordt geprint is het dubbelzijdig en mits het noodzakelijk is, is het in kleur.

   

  Wat kan het bedrijf nog verbeteren?

  Het bedrijf is dus erg duurzaam en op (bijna) geen punten te verbeteren. Het bedrijf zou eventueel nog folie achter de radiatoren kunnen toepassen, zodat de nóg een stukje minder warmte verloren gaat.

   

  Conclusie

  Q-Energy hoeft eigenlijk niks meer te verbeteren. Het is één van de duurzaamste bedrijven in regio Eindhoven. Q-Energy is een voorbeeld voor andere bedrijven en kan andere bedrijven dus ook veel leren op het gebied van duurzaamheid.

   

   

  (kostenberekening n.v.t.)

   

  klik voor details
  /upload/987.image002.jpg
  klik voor details
 • Duurzaamheidsonderzoek Rivusol

  Rivusol is een bedrijf dat zich bezighoudt met zonneboilers, een duurzaam project dus. Wij zijn met z’n vieren langs geweest om te kijken of het pand ook duurzaam is. We hebben aantekeningen gemaakt en we zijn tot conclusies en tips gekomen, die hieronder te lezen zijn. Zodat het bedrijf in de toekomst beter voor het milieu kan worden en zo ook meer geld kunnen besparen.

   

  Wat doet het bedrijf al goed?

  Het bedrijf levert natuurlijk al zonneboilers, maar maakt er zelf ook gebruik van. Dat is natuurlijk heel duurzaam. De zonneboiler maakt gebruik van een zonnecollector  die zonlicht ontvangt wat wordt gebruikt voor het verwarmen van water. De zonneboiler levert een groot deel van het warme water wat gebruikt wordt om het pand te verwarmen. Het andere deel wordt door twee CV-ketels geregeld.

   

  Voor een betere isolatie is er gekozen voor dubbelglas. Verder staat het koelsysteem buiten het pand, zodat de warmte van het apparaat niet in het pand komt, maar buiten blijft. Het personeel is goed ingelicht; zij houden rekening met het printen, verlichting uitschakelen en de computers op stand-by als er geen gebruik van wordt gemaakt.  Er wordt zo min mogelijk geprint, als er geprint wordt is dat vooral voor de klanten en wordt er zoveel mogelijk dubbelzijdig en zwart/wit geprint. Een klein deel van het  afval wordt gescheiden zoals inktcartridges en metalen.

   

  Wat kan het bedrijf verbeteren?

  De CV ketels kunnen vervangen worden door HR ketels. Een HR ketel heeft een veel hoger rendement dan een normale CV ketel.  Met een nieuwe HR ketel kun je jaarlijks 15% tot 20% besparen op je stookkosten in vergelijking met een oude CV ketel. Dat scheelt al gauw € 300,- per jaar. Zo verdient de nieuwe CV ketel zichzelf snel terug.

  Via de muren gaat veel warmte verloren, die zijn dus niet zo goed geïsoleerd. Om te voorkomen dat bij de radiatoren warmte verloren gaat, kun je reflectiefolie erachter brengen. Als er wind op de gevel staat tocht het te veel, dit kan verandert worden door tochtstrippen te plaatsen.

  Er brandt te vaak onnodig licht, dit komt omdat er maar één schakelaar is die de hele bovenverdieping bedient. Hier kan veel op bespaart worden door elke lamp een aparte schakelaar te geven en eventueel te werken met lichtsensors.

   

   

  Het (kleine) afval moet beter gescheiden worden, zoals papier en plastic. Dit is namelijk veel beter voor het milieu. Het afval wordt apart opgehaald wat ook minder geld zal kosten.

   

  Kostenberekening

  Er zijn zo’n 60 tl-buizen (van120 cm) aanwezig in het pand. Als deze vervangen worden door LED tl-buizen bespaar je 40% aan energiekosten. Binnen twee maanden zijn de lampen terugverdiend. Op jaarbasis wordt dan bijna €1000,- bespaard.

  Door middel van reflectiefolie achter de radiatoren bespaar je, afhankelijk van de isolatie van muren, al snel tientallen m³ per jaar. Het is tevens al binnen 6 tot 8 maanden terugverdiend.

  Conclusie

  Het bedrijf Rivusol is al op een groot aantal punten duurzaam bezig maar er zijn ook zeker nog een aantal punten waar het bedrijf op kan verbeteren.

   

  klik voor details
  /upload/988.FOTO D.jpg
  klik voor details
 • Duurzaamheidsonderzoek 2Companies Group

  2 Companies is een uitzendbureau. Het bedrijf helpt mensen ook bij het schrijven van een sollicitatiebrief en het zoeken naar een baan. Het bedrijf zorgt ervoor dat mensen die langdurig geen werk hebben weer re-integreren.

   

  Wat doet het bedrijf al goed?

  Het bedrijf zet zo min mogelijk de verwarming aan. De ramen zijn overal voorzien van dubbelglas. Er zijn verder geen gloeilampen en het personeel doet de verlichting uit in ruimtes waar niemand aanwezig is.

  In het bedrijf wordt zo veel mogelijk dubbelzijdig geprint en zo min mogelijk in kleur.

  Het papier wordt gescheiden van het andere afval. 

   

  Wat kan het bedrijf verbeteren?

  Het bedrijf kan het beste de cv-ketel vervangen door een HR ketel (hoogrendementsketel). Een HR ketel bespaart 15 tot 20% aan energiekosten. Deze ketel heeft namelijk een veel hoger rendement.

   

  Er gaat veel warmte verloren via de muren, om dit te voorkomen kan er het beste reflectie-folie achter de radiatoren geplaatst worden. Verder kan er een automatisch systeem voor de verwarming geïnstalleerd worden. Dit systeem zorgt ervoor dat de temperatuur in het gebouw  constant blijft en er dus geen risico is dat er onnodig  energie verloren gaat doordat de temperatuur te hoog is.

  Verder zijn er veel tl-buizen die veel energie verbruiken. Deze kunnen vervangen worden door LED tl buizen. Hiermee kan veel energie worden bespaard.  In de toiletten kan men eventueel nog bewegingssensoren gebruiken om te voorkomen dat er onnodig licht brandt.

   

  De airco staat in de ruimte die gekoeld moet worden waardoor de warmte die de airco produceert ook in de ruimte komt. Hierdoor is er ongeveer twee keer zoveel koeling nodig en dus ook twee keer zoveel energie en geld.

  Ook doordat de monitoren buiten werktijd aanstaan gaat er veel energie verloren.

   

  Het plastic wordt niet gescheiden van het andere afval, door dit wel te doen kan er geld worden bespaard.

   

  Kostenberekening

  Er zijn 110 tl-buizen (van60 cm) in het pand aanwezig. De totale aanschafkosten van de LED tl-buizen bedragen dan €204,60. Per jaar bespaar je €1268,40. De aanschafkosten zijn dan in twee maanden terugverdiend.

   

  Door middel van reflectiefolie achter de radiatoren bespaar je, afhankelijk van de isolatie van muren, al snel tientallen m³ per jaar. Het is tevens al binnen zes tot acht maanden terugverdiend.

   

   Conclusie

  Het bedrijf 2Companies Group kan nog een hoop geld en energie besparen.

  klik voor details
  /upload/989.2companies.png
  klik voor details
 • Rapport voor de wethouder

  Waarom hebben we voor dit project gekozen?

  Wij hebben voor dit project gekozen omdat we het belangrijk vinden dat er meer bij het milieu wordt stilgestaan. We wilden meer weten over dit onderwerp en het leek ons leuk om eens een kijkje te nemen bij de bedrijven en na te gaan of ze wel duurzaam bezig zijn. 

   

  Wat vonden we van het project?

  We vonden het heel leuk om een week met dit project bezig te zijn. We hebben veel geleerd en wij hebben, als het goed is, ook veel aan de bedrijven geleerd. De bedrijven die we bezocht hebben waren zeer geïnteresseerd en betrokken met het project. We hopen dat deze bedrijven in de toekomst ook wat duurzamer gaan leven en zo beter zullen handelen voor het milieu.

   

  Wat doen de bedrijven goed en wat kunnen ze verbeteren?

  We hebben gemerkt dat de bedrijven best veel weten over duurzaamheid en het milieu, maar dat nog op veel punten kan worden verbeterd. De verlichting was over het algemeen erg duurzaam, net als afval scheiden, maar bij beide zijn er nog punten van kritiek. Bij de bedrijven werd ook zuinig omgegaan met water en het printen. Hieronder nog een aantal punten die verbeterd kunnen worden:

   

  -         Sommige bedrijven hebben nog een cv-ketel met een laag rendement. Door deze te vervangen door een hoogrendementsketel kan er wel tot 40% bespaard worden. Dit kan oplopen tot honderden euro’s en bij grote bedrijven wel duizenden euro’s.

  -         Over het algemeen is de isolatie niet zo goed. Door bijvoorbeeld het gebruik van tochtstrippen, reflectiefolie achter de radiatoren en dubbelglas is het mogelijk honderden euro’s aan geld te besparen. Hiermee let je niet alleen op je eigen portemonnee, maar je bent ook nog milieubewust bezig.

  -         Veel bedrijven houden rekening met printen, maar er zijn nog steeds mensen die liever een kopietje hebben i.p.v. digitaal. Toch is digitaal stukken beter voor de portemonnee en het milieu. Als er wel geprint moet er rekening worden gehouden met dubbelzijdig en zo veel mogelijk in zwart-wit.

  -         De airco staat meestal in de ruimte die gekoeld moet worden waardoor de warmte die de airco produceert bij het koelen ook in de ruimte komt en er twee keer zo veel koeling, energie en geld nodig is. Het is verstandiger om de airco op het dak te plaatsen zodat de warmte aan de buitenlucht wordt afgegeven i.p.v. binnen.

  -         Werknemers laten nog vaak apparaten zoals monitoren/computers aanstaan terwijl ze niet gebruikt worden (bijvoorbeeld in de pauze). Door ze op stand-by of nog beter, uit te zetten kun je, afhankelijk van het aantal computers, honderden euro’s besparen op jaarbasis. Je verbruikt dan ook minder elektriciteit wat weer goed is voor het milieu.

   We hopen dat de gemeente Eindhoven met onze informatie wat kan en andere bedrijven kan attenderen op eventuele verbeteringen met betrekking tot duurzaamheid.

   Q-Energy is een goed voorbeeld van een duurzaam bedrijf en geldt als voorbeeld voor andere bedrijven. Ons advies is dan ook om Q-Energy te benaderen voor tips en advies over duurzaamheid.

   

   

   

  Dit rapport werd u aangeboden door:

   

  Joray Snelders, Luc Malcontent, Thomas Rutten en Bart Rutten

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  klik voor details
  /upload/990.rapport.png
  klik voor details
 • Fotoreportage Q-Energy

  klik voor details
  klik voor details

Downloads

 • Duurzaamheidsonderzoek Q-Energy

 • Duurzaamheidsonderzoek Rivusol

 • Duurzaamheidsonderzoek 2Companies Group

 • Rapport voor de wethouder