• De Framboos

  (12 stemmen)

  De Framboos is een vrucht die veel mensen lekker vinden. Het is een plant die je gewoon in je tuin kan laten groeien.

  klik voor details
  /upload/2206.voorkant.jpg
  klik voor details
   
 • Wat is een framboos?

  Een framboos is een plant die in allerlei landen groeit (behalve in de woestijn!). Maar goed frambozen koop je eigenlijk gewoon in de winkel. Dat dacht je je koopt het wel in de winkel, maar waar begint het?

   

  De framboos is een in heel Europa van natuur voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt. Het word al lang als voedsel gebruikt, de teelt gaat terug tot in de Middeleeuwen.

   

  De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels de vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem. De meeste rassen dragen rode cruchten. Er zijn echter ook enkele rassen met gele vruchten.

   

  klik voor details
  /upload/2501.blz1.jpg
  klik voor details
 • Waar begint het?

  Je koopt frambozen in de supermarkt, dat is wel waar maar waar begint het? Op het land van een boer groeit het wel goed, maar het groeit ook gewoon in je tuin als struik of plant. Je kan er ijs van maken of koppen of eten bij de ijsboer erg lekker natuurlijk. Maar hoeveel werk is dat eigenlijk? Dat zijn wij gaan uitzoeken!Het lijkt wel heel makkelijk allemaal zolang je het zelf maar niet hoeft te doen. Heel leuk en aardig allemaal. Maar wat vinden de mensen ervan die het wel moeten doen? Ik zou dat wel willen maar ik weet niet hoe ik dan te werk moet gaan. Als je die struik of plant gewoon in je tuin hebt staan dan is dat ook heel gewoon maar je staat er niet bij stil dat het ijs kan zijn of iets anders.

   

  Waarschijnlijk denk je : 'Oh frambozen, lekker die kun je gewoon eten'.

  klik voor details
  /upload/2502.blz2.jpg
  klik voor details
 • Hoe groeit de framboos?

  Er zit van alles in , daarom kan er ook in sommige producten zoveel troep zitten. Dat is wel slecht als je fruit gewono zelf plukt uit je tuin is er niks aan de hand (tenzij je vader ze heeft besproeid). Op het land worden ze gekweekt en ook bewerkt en besproeid tegen insecten die de plant opeten of kapot maken. Die insecten kunnen de vruchten ook oneetbaar maken zodat je er ziek van wordt of ziek van kan worden. Soms controleren boeren die en soms slaan ze er eentje over of een paar meer.

   

  Daarom voor de zekerheid even binnenin kijken!

  klik voor details
  /upload/2503.groeiend.jpg
  klik voor details
 • Wat voor vrucht is het?

  Door verschillende teeltmethoden toe te passen kan de oogst over een lange periode, van eind april tot eind december, gespreid worden.

   

  Zomerframbozen.

  Door zomerframbozen is een plastic tunnel te telen is de oogst met ongeveer een maand te vervroegen. Frambozen kunnen onder glas geteeld worden, zowel in potten als in de grond. Door de kas te verwarmen kan de oogst nog een met een maand vervroegd worden.

   

  Normale buitenteelt

  Direct na de oogst worden de afgedragen stengels verwijderd. In het vroege voorjaar worden de nieuwe stengels aangebonden. Voor de buitenteelt worden 8-10 stengels per meter aangehouden, de rest van de stengels wordt weggesnoeid.

   

  Herfstframbozen

  Om een goede oogst in het najaar te krijgen worden in de winter alle scheuten weggesnoeid. Door herfstframbozen in een verwamde kas te telen kan de oogst tot eind december plaatsvinden. Bij de doorteelt worden in de winter alleen de afgedragen toppen verwijderd. In het voorjaar wordt dan van de onderste ogen geoogst.

   

  klik voor details
  /upload/2504.oogsten.jpg
  klik voor details
 • Het idee

  We hebben een plukarm gemaakt van knex en lego. Het nut is dat deze frambozen kan plukken, dit doet hij met 4 armen en 4 vingers. Hij heeft 4 camera's zodat hij de frambozen kan zien, welke rijp zijn. Het zijn speciale camera's dat ze ook door de struiken heen kunnen kijken, zodat ze ook de frambozen kunnen zien die in de struik hangen.

   

  We hebben onze presentatie gehouden op 11 juni 2013 in de klas. We hebben dit gedaan door middel van een powerpointpresentatie.

   

  Stem op ons!

   

  klik voor details
  /upload/2518.P1000515.JPG
  klik voor details