• Brood

  (8 stemmen)

  Wij zijn Belana, Pepijn, Merel en Fleur van o.b.s. De Radonkel.  Wij hebben brood als product gekozen en gaan hier het een en het ander over uitleggen.

  klik voor details
  /upload/2207.voorkant.jpg
  klik voor details
   
 • Stappen van koren tot brood

  1. Eerst wordt het land omgeploegd.

  2. Dan worden er zaadjes gepland.

  3. Uit deze zaadjes komen tarwe. (zie afbeelding)

  4. De tarwe worden uit de grond gehaald.

  5. Dan wordt het verwerkt in de molen tot meel.

  6. Dan wordt het gemengd met water en gaat het de oven in.

  7. DAn wordt het naar de winkel gebracht.

  8. Het word verkocht.

  9. En ten slotte komt het op jouw bord!

  klik voor details
  /upload/2505.tarwe.jpg
  klik voor details
 • De geschiedenis van brood

  De geschiedenis van brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap kon worden bereid. Deze pap werd gekookt, gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Tegenwoordig vinden we op talloze plekken in de wereld nog broden die lijken op deze eerste broden, zoals de Mexicaanse tortilla, Indiase roti's en pita uit het Midden-Oosten. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane ideeën (net zoals bij eht eerste bier). Het bewuste gebruikv an zogenaamde starters (gist, zuudesem, bier) kwam pas later.

   

  Toen de kwaliteit van het graan pas op grotere schaal brood in Europa worden gebakken. In de twaalfde eeuw werd brood als basis van het volksvoedsel. Naast het luxe brood, het wittebrood of herenbrood van wit tarwebloem, waren er broodsoorten waarin ook rogge verwerkt was. Arme mensen aten doorgaans brood of koek dat helemaal geen tarwe bevatte maar rogge, haver, gierst of boekweit. Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten (waar gist in zat) of een 'starter' van meel en water. Zo'n meel-water mengsel lieten mensen enige dagen rusten, zodat wilde gisten zich konden nestelen in het mengsel. Deze starters werden goed verzorgd; een goede starter was namelijk van belang voor de smaak van het brood.  Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het deeg gevoegd, net zoals nu gist gebruikt wordt.

   

  In de middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam. Deze amsterdamse broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon. Dit kon na de afschaffing van de Wet op het Gemaal, die de komst van grootschalige productie tegenhield.

   

  Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van het brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie maal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw.

   

  In 1967 werd door het afschaffen van de minimumprijs het ook voor supermarkten economisch interessant om brood op te nemen in het assortiment.

   

  In nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 60 kilogram per persoon.

  klik voor details
  /upload/2506.geschied.jpg
  klik voor details
 • Hoe wordt brood vervoerd?

  Het brood wordt in speciale brood kasten gedaan en in de vrachtwagen geladen. De speciale kasten zorgen er voor dat het brood niet kapot gaat of beschadigd. Dan liggen er onder het aardoppervlak niet langer alleen smalle buizen voor olie, riool en water, maar ook brede pijpleidingen voor het vervoer van goederen. Dus brood en andere goederen. Ondergrondse elektrische karretjes zouden een derde van het vervoer, dat nu nog over land en water plaatsvindt, voor hun rekening moeten nemen.

  klik voor details
  /upload/2507.vervoer.jpg
  klik voor details
 • Soorten brood

  Er zijn meer soorten brood als je denkt.

  Als je wat vrije tijd hebt kan je misschien in een groepje alle soorten brood die jullie kennen op een papiertje schrijven dan hebben jullie ze toch nog niet alle soorten brood.

   

  Dit zijn er een aantal:

  Bruin, wit, rogge, volkoren, ciabatta, croissant, italiaanse bol, kaiser broodje, maisbrood, naan, pita broodje en Turks brood.

   

  Zouden jullie deze namen van brood soorten uit jullie hoofd leren?

   

  Ik (Belana) heb een leuk brood spel bedacht:

  Het is het zelfde als Hela Hola alleen dan met brood soorten.

   

  Bedankt ook een paar spellen die met brood te maken hebben, en test ze lekker uit!

  klik voor details
  /upload/2508.soorten.jpg
  klik voor details
 • Het Idee

  Een vrachtwagen die op zonne-energie en op water kan rijden. Voordeel is dat de vrachtwagen overal kan komen en het is erg duurzaam en geen luchtvervuiling.

   

  We hebben ons idee gepresenteerd op 11 juni 2013 in de klas. We hebben dit gedaan door middel van een powerpoint presentatie.

   

  Stem op ons!

  klik voor details
  /upload/2512.P1000531.JPG
  klik voor details