• Dementieproject 'Leven Lang Lef'

  (7 stemmen)

  Een verminderd gehoor is een veel voorkomend probleem. Wereldwijd is het zelfs de meest voorkomende beperking onder volwassenen. Het overgrote deel (90%) van de gevallen kan worden toegerekend aan ouderdomsslechthorendheid. Dat doet gemiddeld haar intrede zo rond het vijftigste levensjaar. Het percentage slechthorenden loopt gestaag op met de leeftijd. Zo’n 20% van de 55-plussers is slechthorend, tegen maar liefst 85% van de 85-plussers. Er wordt verwacht dat het aantal slechthorende volwassenen door de veroudering van de bevolking in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen. Daarnaast zal door het verhogen van de pensioenleeftijd ook het percentage werkende ouderen met slechthorendheid toenemen. Een ander groot probleem is dementie. Een op de drie vrouwen krijgt dementie in haar leven.  Bij mannen ligt dit percentage lager, namelijk een op de zeven. Alleen al in Nederland komen er per uur vijf mensen met dementie bij. Een groot probleem, maar wat is de oplossing voor deze twee problemen ? 

  Wij hebben de oplossing tot beide problemen, namelijk de CI (cochleair implantaat). Door een ingebouwd spraaksysteem worden de mensen met dementie eraan herinnerd dat ze hun dagelijkse routine moeten volgen. De CI zal ook nog steeds functioneren als hoorapparaat 

  Enkele voorbeelden van de functies van de CI in het dagelijks leven zijn: inspreken wat de persoon moet doen (door middel van AI); helpen herrineren met getallen, bijvoorbeeld de datum of iemands leeftijd; de route aangeven d.m.v. GPS; de fysieke toestand weergeven aan familieleden en/of bezorgers. Doordat de CI verbonden is met de telefoon van de desbetreffende persoon.  

  In Nederland zijn er volgens schattingen 1.5 miljoen doven en slechthorenden 

  klik voor details
  /upload/5307.CI_processor.jpg
  klik voor details